Tehnologija razvoja

Tehnologija razvoja aplikacija tvrtke Dedalus

VMware

VMware je predvodnik u virtualizacijskim tehnološkim rješenjima dokazanim kako povečavaju iskorištenost postojećeg hardvera i smanjuju kapitalne i operativne troškove u cijeloj organizaciji. VMware nudi rješenja za virtualizaciju desktopa i servera koji je sastavni dio cjelokupne VMware Virtualne Infrastrukture. Virtualizacija poboljšava efikasnost i dostupnost resursa i poslovnih aplikacija u organizaciji. Upotrebom virtualne infrastrukture, korisnici tipično štede 50-70% na ukupnim IT troškovima.

PostgreSQL

Vrhunska open-source tehnologija pohrane podataka uz istovremeno razumne troškove razvoja, primjene i održavanja. Velike mogućnosti, performanse, profesionalna pažnja konzistenciji podataka te ju  često uspoređuju sa Oracle bazom podataka. Objektno relacijska baza podataka koja podatke sprema u odvojene tablice, što daje brzinu i fleksibilnost bazama podataka. Potvrda tome su i velike tvrtke kao što su Skype i Yahoo koje koriste modificirane inačice PostgreSQL-a za svoje potrebe.

Neke od velikih tvrtki koje koriste PostgreSQL: Fujitsu; OmniTI; Red Hat; Sirius IT; Sun Microsystems; Cisco; Juniper Networks; NTT Data; Optus; Skype; Telstra; Apple …

MySQL

MySQL je besplatan, open source sustav za upravljanje bazom podataka. Uz PostgreSQL MySQL je čest izbor baze za projekte otvorenog koda, te se distribuira kao sastavni dio serverskih Linux distribucija, no također postoje inačice i za ostale operacijske sustave poput Mac OS-a, Windowse itd.

MySQL baza je slobodna za većinu uporaba. MySQL baze su relacijskog tipa, koji se pokazao kao najbolji način skladištenja i pretraživanja velikih količina podataka i u suštini predstavljaju osnovu svakog informacijskog sustava, tj. temelj svakog poslovnog subjekta koji svoje poslovanje bazira na dostupnosti kvalitetnih i brzih informacija. MySQL i PHP su osvojili veliki dio tržišta jer su open source, dakle, mogu se besplatno koristiti.

PHP

PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) je open-source server side skriptni programski jezik za dinamičko generiranje HTML koda. Drugim riječima, PHP je skriptni programski jezik pomoću kojeg možete kreirati HTML stranicu na serveru prije nego što je ona poslana klijentu popunjenu dinamičkim sadržajem. Govorimo o radu sa templateima. Ovim načinom generiranja sadržaja klijent ne može vidjeti kod (skriptu) koji je generirao sadržaj koji gleda, već ima pristup čistom HTML kodu.

Open-source u gornjoj definiciji znači da svatko tko želi može skinuti izvorne PHP kodove pisane u C-u i, ukoliko ih razumije, može ih mijenjati po svojoj volji te dodavati nove funkcije PHP-u.

Server-side programiranje i usporedba PHP-a sa ostalim server side tehnologijama

PHP je jedna od najnaprednijih i najkorištenijih server-side skriptnih tehnologija danas u upotrebi. On je svojom sintaksom sličan mnogim drugim sličnim jezicima, čak i ima istoznačne (iste po sintaksi i funkcionalnosti) funkcije kao i neki drugi jezici kao što su C ili Perl. To znači da jednu radnju možete izvesti korištenjem više različitih funkcija. Danas je PHP jedan od najzastupljenijih programskih jezika za programiranje web aplikacija.

APACHE

Apache je naziv platforme web servera ali isto tako i open source tima koji razvija sofware servera, multiplatformskog tipa, odnosno, koji radi na različitim operacijskim sustavima UNIX-Linux, Windows. Apache HTTP Server je open source web poslužitelj za Unix sustave, Microsoft Windows, Novell NetWare i druge platforme. Apache je najčešće korišteni web poslužitelj na Internetu s udjelom višim od 60%. Apache sadrži potpuno konfigurabilno sučelje te autentikacijske baze zasnovane na DBMS-u. Podržan je od više grafičkih sučelja koji imaju jednostavniji i lakši način konfiguracije samih poslužitelja. Apache razvija i održava otvorena zajednica programera pod vodstvom Apache Software Foundation.

RedHat

Red Hat Enterprise Linux vodeći je operativni sustav baziran na open source tehnologiji prepoznat od mnogih velikih i malih tvrtki te akademskih i državnih institucija. Plaćanjem godišnje pretplate ostvarujete pravo pristupa Red Hat Network-u (RHN) što omogućuje pristup oficijalnoj Red Hat podršci (sigurnosnim zakrpama, poboljšanjima i nadogradnjama). Red Hat Enterprise Linux podržava vodeće svjetske proizvođače hardvera (HP, IBM, DELL, Sun) i softvera (Oracle, IBM, BEA, VERITAS).

RedHat Cluster Suite omogućava povezivanje u cluster do 8 servera radi ostvarivanja visoke raspoloživosti i load balancinga. Podržan je veliki broj komercijalnih i open source aplikacija (npr. Oracle 8i/9i, DB2, MySQL, PostgreSQL, NFS, Samba, SAP, Oracle iAS, Tuxedo, Apache, Sendmail, Domino).

Linux

Linux je cjeloviti operativni sustav. Mnogi ga smatraju ‘alternativnim’ operativnim sustavom, naspram ‘mainstream’ Microsoftovim Windowsima, no nije sve toliko crno-bijelo, isto tako ga koristi i promovira  IBM, Oracle i slični.

Linux se razvio u moćan operativni sustav koji u nekim područjima ima apsolutan primat. Njegova najveća prednost je stabilnost sustava. Računalo ne morate ponovno pokretati ni kada mijenjate konfiguraciju sustava ili instalirate nove programe. Ukoliko je pravilno konfiguriran, Linux se može pokretati na računalu par godina bez da sistem padne. Upravo zbog njegove stabilnosti Linux se koristi u radu s raznim bazama podataka, osnovni je sustav većine internet providera, e-mail servera, web prostora, itd. Virusa za Linux je također jako malo, praktički uopće ne postoje i po tom pitanju Linux je stabilniji i sigurniji.

GNU/Linux je jako prilagodljiv operativni sustav. Zbog tog svojstva prilagodljivosti Linux je moguće pokretati na raznim sustavima, od ručnih računala do velikih servera.

Java

Da li znate koji je programski jezik trenutno najpopularniji?  Java je na PRVOM (1) mjestu po popularnosti!  TIOBE Programming Community Index

Java je objektno orjentirani programski jezik razvijen u kompaniji Sun Microsystems (od 2009.g. u vlasništvu Oracle kompanije) početkom 1990-tih. Java je programski jezik koji je nezavisan od operativnog sustava, baziran na C++ -u, ali sa pojednostavljenom sintaksom, stabilnijim runtime sustavom i pojednostavljenom kontrolom memorije. Java tehnologija je u 15-ak godina postojanja postala kompletan softverski ekosustav koji nudi različite vrijednosti različitim korisnicima u ovisnosti o njihovim potrebama.

Java razvojna platforma podržana je od velikih svjetskih kompanija kao što su Oracle, Sun, IBM, itd. – portabilnost, multiplatformsko razvojno okruženje koje omogućuje primjenu razvijenih programskih rješenja na računalima s Windows, Linux , Mac OS i ostalim vodećim operacijskim sustavima.

Perl

Perl je prema svojim karakteristikama objektno orijentirani programski jezik s naglaskom na funkcionalnost, proširivost te laganu krivulju učenja. Perl je bio jezik izbora za razvoj Internet aplikacija sredinom 90-ih godina. Od samih svojih početaka to je jezik Unix i Linux sistemskih administratora koji ga koriste u svakodnevnom radu prvenstveno za automatizaciju procesa. Danas postoji i čitav niz korisničkih komercijalnih aplikacija pisanih u Perlu.

Perl vuče svoje korijene iz drugih jezika kao što su primjerice C, sed, awk i Unix shell. Perl je danas ne samo programski jezik već i vrlo aktivna zajednica programera i korisnika. Odlikuje ga kvalitetan repozitorij gotovih programskih rješenja (CPAN – kratica od engl. “Comprehensive Perl Archive Network”) što mu je ujedno i glavna prednost u odnosu na konkurentne jezike.

Python

Python je moderan programski jezik nastao počekom 90-ih na inicijativu Guida van Rossuma, te ga najčešće opisuju kao “interpretativni, objektno orijentirani programski jezik višeg stupnja s dinamičkom semantikom”. Python dopušta programerima korištenje nekoliko stilova programiranja. Objektno orijentirano, strukturno i aspektno orijentirano programiranje stilovi su dopušteni korištenjem Pythona te ova fleksiblinost čini Python programski jezik sve popularnijim. Python se danas koristi za administrativna programska rješenja (velik broj Linux distrubicija se značajno oslanja na Python). Od značajnijih korporativnih korisnika Python-a su NASA, Google i Yahoo!

Hibernate

Hibernate je jedno od najpopularnijih ORM rješenja današnjice, dizajniran specifično za Javu, vodeća open-source tehnologija za pristup bazama podataka.

Projekt je započeo računalni inženjer imenom Gavin King 2001., s namjerom nadomjeska dotadašnje popularno rješenje za očuvanje objekata, CMP Entity Beans, koje nije bilo dovoljno moćno ni fleksibilno da bi zadovoljio potrebe aplikacija, osim onih najjednostavnijih. Hibernate se s vremenom razvio u praktično rješenje koje stavlja naglasak na produktivnost.

Početkom 2003. godine jboss.org Inc preuzima projekt, omogućivši time još bolju financijsku i tehničku podršku projektu. Uz osnovni Hibernate Core, koji omogućuje osnovnu funkcionalnost, razvija se i više dodatnih paketa koji omogućavaju kompatibilnost s ostalim tehnologijama ili drugačiji pristup preslikavanju.

Što je ORM (Object/Relation Mapping)

ORM je način postizanja trajnosti (eng. persistence) objekata unutar relacijskih baza podataka. On djeluje kao posrednik na podatkovnoj razini aplikacije, automatski preslikavajući podatke iz objekata u bazu i natrag, na zahtjev aplikacije.

Prednosti korištenja ORM-a

  • Veća produktivnost
  • Lakše održavanje
  • Bolje performanse
  • Prenosivost

 

# #